LVSV Leuven
Tikken op het zere been van het antisemitisme
Cool-Statue-of-Liberty

Een vriend van mij deelde de intussen beruchte videoclip “Money Tot De Dood” van BizzyBlaza. Geen ongewone titel voor een rapper, hij wees me erop dat het over de schreef en zelfs antisemitisch is. “Rappers die iets hatelijks zeggen?” Dacht ik bij mezelf. Dat zijn we intussen wel gewend, maar toen ik eenmaal aan het luisteren was kookte mijn bloed.

Laat ik eerst vooropstellen dat de vrijheid van meningsuiting een groot goed is en hoog in het vaandel gedragen wordt. Alles moet gezegd kunnen worden. Dit recht is er niet om over het weer te praten of om populaire opinies te verdedigen. Die hebben geen bescherming nodig, het zijn de onpopulaire opinies die dit nodig hebben. Het gaat dus niet over zijn recht om een bepaalde mening te ventileren. Dit moet ons er niet van weerhouden om inhoudelijk te reageren.

Ik zal direct met de deur in huis vallen en zeggen dat dit antisemitisme is in al zijn glorie, alle remmen los. Werkelijk geen genade. Alle clichés, negatieve stereotypen van Joden worden uit de oude doos gehaald. Dit allemaal verhuld onder de mantel van het ‘antizionisme’. Persoonlijk vind ik het zionisme een verwerpelijke ideologie, en ik begrijp dan ook de klachten over deze ideologie. De vraag is of de Palestijnen iets aan BizzyBlaza’s gedrag hebben? Al jaren probeert de Israëlische Eerst minister, antizionisme gelijk te stellen met het antisemitisme. Nu speelt BizzyBlaza hem gewoon in de kaart en geeft hij de media een stok om hem mee te slaan. De meeste Zionisten zijn geen joden en veel joden zijn geen zionisten, dus is deze equatie onacceptabel.

Wie gaat hierop afgerekend worden, hoe gaat de doorsnee burger dit zien? “Het zijn weer de moslims, de allochtonen, het komt altijd uit dezelfde hoek.” Er zit toch een kern van waarheid in. Het fysieke/verbale geweld komt helaas vaak uit dezelfde hoek, want zoveel Jan Tollenaere’s zijn er nu ook niet. Als moslim neem ik hier dan ook stellig afstand van en veroordeel ik dit ten zeerste. Ik wil dan ook mijn Joodse medeburger een hart onder de riem steken en hen zeggen dat er veel moslims zijn die dit niet accepteren.

Het is tenslotte dit soort pesterijen en geweld dat veel Europese Joden nog meer redenen geeft om naar Israël te vertrekken. BizzyBlaza veroorzaakt precies hetgeen waartegen hij pretendeert te betogen.

Zonder toestemming heeft de rapper een video gemaakt van zijn gesprek met de MNM Presentators Astrid & Brahim en gepost op Facebook met de volgende titel: “BizzyBlaza EXPOSED nationale radio met verborgen camera”. Hier kun je het gesprek zien voor hij live begint te rappen op de radio en nadat ze de stekker eruit hebben getrokken. Blijkbaar wekte dit veel verontwaardiging bij BizzyBlaza. “Maar sommige dingen, gevaarlijk. Nationaal Vlaamse radio”, zegt presentator Brahim. Hierop reageert de rapper als volgt: “Hoe vaak wordt er niet over Moslims gepraat? En we mogen niet over de Zionisten praten?”

Dit was voor mij het dieptepunt, hij probeerde zijn eigen vel te redden door te pretenderen dat hij het voor de moslims opneemt. Abject gewoon. Iedereen heeft het recht om zionist te zijn of een pro-Palestijnse houding aan te nemen. Laten we de confrontatie vooral aangaan in debatten en niet eenzijdig haat opruien jegens Joden.

Niemand wordt beter van het gebruik van slogans, niet de Palestijnen, noch Joden, noch moslims en noch allochtonen. BizzyBlaza moet niet met stenen gooien uit een glazen huis, hij is niet in de positie om in naam van wie dan ook over zo’n delicaat en serieus onderwerp te spreken. Hij heeft klaarblijkelijk de capaciteiten niet en noch het verstand om te begrijpen waarom mensen dit soort antisemitische hatespeech niet accepteren.

 

Mohammed El issati

Comments are closed.